Stadsgidsen

Breda leren kennen o.l.v. een gids

De stadsgidsen van Gilde De Baronie verzorgen verschillende rondleidingen in de Grote Kerk Breda en beklimmingen van de kerktoren. Ook kunt u onder leiding van onze gidsen meewandelen door het centrum van Breda en andere wijken waarbij ze u de stad beter laten leren kennen.

Het maandprogramma

Wilt u weten welke rondleidingen of wandelingen er deze maand door de stadsgidsen van Gilde De Baronie gegeven worden? Klik dan hier voor het maandprogramma. Hier kunt u ook meer informatie vinden over de inhoud van de afzonderlijke wandelingen.

Rondleidingen en lezingen op afspraak

We verzorgen ook rondleidingen en lezingen op afspraak, bijvoorbeeld voor families, vriendengroepen, verenigingen, scholen en bedrijven. Bij rondleidingen is hierbij ‘maatwerk’ mogelijk. Bijvoorbeeld het combineren van onderdelen van verschillende rondleidingen, aangepaste aanvangstijd of tijdsduur.

Neem voor meer informatie of het aanvragen van een wandeling contact op met de stadsgidsen: Contact Stadsgidsen


Nieuwe rondleidingen in 2018

In 2018 hebben we drie nieuwe, interesssante rondleidingen voor u.

‘Torenbeklimming en Meet & Greet met de beiaardier’

In april ging de rondleiding ‘Torenbeklimming en Meet & Greet met de beiaardier’ in première. Deze vindt elke vrijdag om 11.30 uur plaats.

Lopend door de binnenstad van Breda word je elk kwartier verrast door een mooie melodie van het carillon in de toren van de Grote Kerk.  Op de marktdagen hoor je een gevarieerde aaneenschakeling van  melodieën, gespeeld door onze stadsbeiaardier Paul Maassen.     

Paul Maassen beiaardier Breda – foto Jan Korebrits

Hoe ziet het er daarboven nu eigenlijk uit?  Waar zit die stadsbeiaardier en hoe bespeelt hij nu die klokken? Bent u daar ook benieuwd naar? 

Vanaf april kunt u élke vrijdag om 11.30 uur deelnemen aan een speciale torenbeklimming onder leiding van een gids van Gilde de Baronie. Uw gids vertelt u op de weg naar boven allerlei wetenswaardigheden over de toren en boven ontmoeten we om 12.00 uur de stadsbeiaardier. Hij vertelt de dingen die u altijd al over het carillon hebt willen weten, neemt u mee naar zijn speelcabine en bespeelt zijn beiaardklavier.

Uiteraard heeft u ook nog de gelegenheid om buiten op de omloop te genieten van het geweldige uitzicht over Breda en omgeving.

Kaartjes à € 5 zijn te verkrijgen aan de balie van de Grote Kerk.  Minimum leeftijd 12 jaar.

Langs Kapel, Kerk en Synagoge

Interieur Synagoge Breda – foto Jan Korebrits

Deze zomer vindt er een bijzondere nieuwe rondleiding plaats in de binnenstad van Breda. Een stadsgids van Gilde De Baronie neemt u mee langs verschillende religieuze gebouwen. Enkele daarvan, zoals de synagoge, zijn niet altijd open voor publiek.

De rondwandeling start voor de St. Antoniuskathedraal en vervolgens bezoeken wij de Lutherse kerk, Waalse kerk, St. Catharina kapel op het Begijnhof en de Synagoge. De gids vertelt u over de architectuur, hoe de gebouwen door de eeuwen heen zijn gebruikt en over bijzondere details in het interieur.

In 2018 vindt deze rondleiding slechts driemaal plaats: op de dinsdagen 3 juli, 7 augustus en 4 september.

Start: om 13.30 uur voor de St. Antonius Kathedraal, St. Jansstraat 8, Breda.

Wilt u deelnemen? U kunt zich tot uiterlijk één week voor de wandeling aanmelden via e-mail: stadsgidsen@gildebaronie.nl (vermeld hierbij uw achternaam en voorletters).

Kosten: volwassenen € 6; kinderen t/m 17 jaar € 4.

De rondleiding duurt ongeveer 90 minuten.

Rondleiding over de Boschstraat

Later dit jaar zal Gilde De Baronie ook een nieuwe rondleiding starten in de Boschstraat. Meer informatie volgt op deze plek en in de media.