Belcrum 400 jaar

(klik op een foto om te vergroten, met << of >> naar een andere foto navigeren, nogmaals klikken op de foto om terug te keren)

In verband met het vierhonderdjarig bestaan van de Belcrumpolder houdt het Gilde De Baronie regelmatig rondleidingen in de wijk Belcrum. Dit gebeurt in samenwerking met de Stichting ‘Belcrum 400 jaar’.

De rondleidingen starten vanaf het parkeerterrein bij de Watertoren aan de Speelhuislaan en duren ongeveer 1½ uur.

Prins Filips Willem, de oudste zoon van Willem van Oranje, liet rond 1614 de Belcrumpolder inrichten als jachtgebied en gaf de eerste aanzet tot de bouw van het zogenoemde Speelhuis. Dit achtkantige jachtslotje, dat in 1824 werd afgebroken, stond ongeveer op de plaats waar in 1934 de Belcrumse Watertoren verrees. De huidige Speelhuislaan, destijds de oorspronkelijke toegangsweg tot het jachtslot, dankt er zijn naam aan.

De rondleidingen gaan onder meer langs de Belcrumhaven, het ‘Touwterrein’ met de Beatrixlinde, het nieuwe NS-station in aanbouw, de voormalige Veemarkt en het Slachthuis, alsmede het herdenkingsmonument op het Pastoor Pottersplein.

De gevarieerde geschiedenis van de Belcrum passeert tijdens de rondleiding de revue. Achtereenvolgens prinselijk jachtterrein, handels-/industriecentrum en woonwijk, broedplaats voor cultuur en vertrekpunt voor (inter)nationale treinreizigers.

Loop mee met het Gilde De Baronie door deze interessante wijk die volop in ontwikkeling is.

Deelname: 1) Open rondleiding, enkele keren in 2015*
2) Rondleiding op aanvraag (zie hieronder bij ‘Informatie en Aanvragen’)
Vertrekplaats: Parkeerplaats bij Watertoren, Speelhuislaan, Breda.
Tijdstip: 14.00 uur (bij rondleidingen op aanvraag zijn andere vertrektijden mogelijk)
Deelnameprijs: volwassenen € 3,50; kinderen € 1,75.
Duur: ± 1½ uur.

* voor datum en tijdstip van een open rondleiding zie ‘programma van de maand’ op deze website (stadsgidsen) en publicaties in de plaatselijke media.

Informatie en Aanvragen: Contact Stadsgidsen