Fietstocht Bevrijdingstocht: ‘De vergeten overwinnaars’, ca 48 km

Fietstocht ter gelegenheid van de bevrijding van: Terheijden, Den Hout, Wagenberg, Zevenbergschen Hoek en Moerdijk, door de Polen en overige geallieerden in november 1944.

De bevrijding van Breda op zondag 29 oktober 1944 is een feit en met deze fietstocht volgen we nu de eerste Poolse Pantserdivisie, onder leiding van Generaal-majoor Stanislaw Maczek, van Breda naar de bruggen van Moerdijk.

In tegenstelling tot de strijd onder Breda is er in het gebied tussen de Mark en het Hollands Diep heel zwaar gevochten. De verwoestingen in Moerdijk door het oorlogsgeweld waren enorm. Hiervoor zijn twee oorzaken aan te wijzen. De eerste is dat er een hevige strijd gevoerd moest worden om over de Mark en het Markkanaal te kunnen komen en de tweede oorzaak waren de zware gevechten bij Moerdijk om de Moerdijkbruggen.

Op 4 november 1944 werden Terheijden, Den Hout, Made, Wagenberg en Hooge- en Lage Zwaluwe bevrijd, Zevenbergschen Hoek 5 november en pas op 9 november 1944 vond de bevrijding van Moerdijk plaats.

Datum

09 nov 2024

Tijd

10:00 - 17:00

Meer Info

Meer informatie

Locatie

Intratuin
Terheijdenseweg 296, Breda
Categorie

Organisator

Fietsgidsen Gilde De Baronie
Telefoon
076-5712339
Email
fietsgidsen@gildebaronie.nl
Meer informatie
QR code