Fietstocht Tour de Baronie: Klein Engeland, ca 85 km

Onze eerste zogenaamde “Tour de Baronie” dit jaar. Dus een wat langere fietstocht, vandaar ook wat eerder starten, n.l. 09.00 uur!

We fietsen via de Belgische plaatsen Meerle en Wortel naar Merksplas. Daar bezoeken we de vroegere Rijksweldadigheidskolonie, meer bekend als landloperskolonie. De kolonie is ontstaan toen Wil­lem I koning van Nederland en België was. In het nabijgelegen Wortel kwam een vrije kolonie, met 129 boerderijtjes, in Merksplas een ‘bedelaarshuis’ voor land­lopers, een onvrije kolonie. De suk­kelaars in Wortel, de echte lui­aards in Merksplas. Het was uit noodzaak, omdat steeds meer dak­lozen en gezinnen in pure armoe­de rondtrokken, geen werk von­den en overal werden  weggejaagd.

Hierna gaan we op zoek naar de bron van de rivier de Mark. De Mark is er opeens. In een dras­sig weiland bij het Vlaamse Merksplas, vol poelen en plassen, aan het einde van een landwegge­tje dat volgens een scheefgezakt stenen bordje de Marckstraat is, ontspringt de rivier. Van één bron is eigenlijk niet eens sprake. Het is een kraamkamer vol rustig in het gras opborrelend water. We leggen aan in Klein Engelandhoeve en gaan dan naar Baarle-Nassau. O ja, wat zijn nou Ravelse Pieren? Een mooie mythe wordt onthuld.

Datum

22 apr 2022
Verlopen!

Tijd

eindtijd is ingeschat
09:00 - 17:30

Kosten

De kosten van de tochten zijn €3,- p.p. Ook zijn er 10-rittenkaarten à €25,- te koop. Deze zijn te verkrijgen bij de fietsgidsen of Gilde De Baronie

Meer Info

Meer informatie

Locatie

Speelbos Mastbos
Bouvignedreef, tegenover Kasteel Bouvigne, Breda
Categorie

Organisator

Fietsgidsen Gilde De Baronie
Telefoon
076-5712339
Email
fietsgidsen@gildebaronie.nl
QR code