Fietstocht Wortelkolonie, ca. 60 km

Deze fietsroute voert via Meersel-Dreef en Meerle naar de Wortel Kolonie, het hoofddoel van de tocht. Vandaar gaat de route via Zondereigen en om Baarle- Nassau heen terug naar het Mastbos. De grens met België wordt maar liefst vier maal gepasseerd.  

De naam van de route verwijst naar de Kolonie in  het Belgische Wortel, waar vanaf 1822 tot in de jaren negentig van de vorige eeuw door de Belgische overheid landlopers werden geplaatst. Dit omdat landlopen strafbaar was.  De Kolonie had ooit ook het doel om armlastige mensen op vrijwillige basis een nieuw bestaan te bieden als ontginner en tuinder.

Samen met de nabijgelegen Kolonie in Merksplas kent deze kolonie zo niet een rijke, dan toch zeker wel een bewogen en bijzondere geschiedenis.  De kolonies zijn opgezet in de Hollandse periode, toen België korte tijd één koninkrijk vormde met Nederland (van 1815 tot 1830, onder Willem I). Ook in Noord Nederland waren al dit soort kolonies opgericht, vrijwillige en onvrijwillige. Denk aan Veenhuizen in Drente.

 

Datum

07 mei 2024
Verlopen!

Tijd

10:00 - 17:00

Meer Info

Meer informatie

Locatie

Speelbos Mastbos
Bouvignedreef, tegenover Kasteel Bouvigne, Breda
Categorie

Organisator

Fietsgidsen Gilde De Baronie
Telefoon
076-5712339
Email
fietsgidsen@gildebaronie.nl
QR code