Jaarprogramma fietsgidsen 2019

De fietsgidsen hebben weer een programma vol mooie fietstochten voor u samengesteld dit jaar.

Klik op de betreffende tocht voor meer informatie.

DagDatumRouteSoort tochtStartplaatsStarttijdAantal km
di2 AprVerrassingsrouteMBoshuis13 uur38
za6 Apr
Hoogstraten
Weer een route naar België met Hoogstraten en zijn vele bezienswaardigheden als hoofddoel.
DBoshuis10 uur53
wo10 Apr
Van Zand naar Zeeklei
Een tocht die loopt over de zandgronden van o.a. boswachterij rond Dorst naar de lager gelegen Oranjepolder nabij Oosterhout, alwaar de zeeklei nog te vinden is uit de tijd dat deze nog een open verbinding had met de Biesbosch.
DIntratuin10 uur55
za13 Apr
Moerenroute
Deze route gaat naar het Noordoosten en Oosten o.a. naar ’s Gravenmoer, Vaart en de Moer. Moer is een andere naam voor turf dat in dit gebied veel werd gestoken.
DIntratuin10 uur60
di16 Apr
Duiventoren
De naam Duiventoren verwijst naar een gelijknamig kunstwerk, dat deel uitmaakt van een kunstroute. Achter de naam gaat echter ook nog heel wat geschiedenis schuil.
De Duiventoren bevindt zich in het gebied van Boswachterij Dorst. We doorkruisen verder het buitengebied van Teteringen.
MIntratuin13 uur+/-35
do18 Apr
Aa of Weerijsroute
Via Rijsbergen gaat u naar Zundert waar Vincent van Gogh is geboren en een deel van zijn jeugd heeft doorgebracht. De route terug naar het Mastbos gaat voor een groot deel over Belgisch grondgebied.
DBoshuis10 uur52
di23 Apr
Meerle en Ulicoten
Deze route gaat langs tal van bekende en vooral onbekende plekken in Meerle en Ulicoten.
Het wordt een reis kris kras door een interessant verleden van Meerle en Ulicoten.
Een stukje aandacht voor een gebied op de grens van Nederland en België.
DBoshuis10 uur62
do25 Apr
Chaamse Beek
Deze tocht gaat door de bossen die in de late Middeleeuwen hoorden bij het leengoed De Baronie van de familie Van Nassau. Dit maakte deel uit van het Hertogdom Brabant. Veelal zijn het aaneengesloten grote bospercelen, zoals tussen Ulvenhout en Chaam. Door dit landschap stromen diverse beken en rivieren, zoals de Chaamse Beek en de Mark. Gedurende de tocht zullen die een aantal keren worden gevolgd en gekruist. Daarnaast zijn op de Strijbeekse Heide enkele prachtige vennen te vinden die deel uitmaken van deze tocht.
DBoshuis10 uur58
di 30 Apr
Pierre vd Wijngaartroute
Als eerbetoon aan de man die het fietsgilde in1997 heeft opgericht en bijna 15 jaar de algehele leiding en organisatie in handen heeft gehad, is er een Pierre van de Wijngaartroute uitgestippeld.
Deze tocht voert via Bavel naar Teteringen en vervolgens naar Den Hout en Wagenberg. Via het buitengebied van Prinsenbeek steken we door naar de Rith, waar we een wijngaard bezoeken. Vandaar uit terug naar het mastbos.
DBoshuis10 uur55
do2 Mei
Molenroute
Vanuit het Mastbos gaan we via Effen en de Rith naar Etten-Leur en Zevenbergen. Door het buitengebied van Prinsenbeek gaan we naar Princenhage en vandaaruit terug naar het Boshuis.
Onderweg zullen verschillende molens zien en komt u meer aan de weet over de functie en de werking ervan.
DBoshuis10 uur59
wo8 Mei
Waterbeheerroute
Alle aspecten van waterbeheer komen voorbij zoals dijken, waterpeil, schoon en voldoende water. Wij fietsen in het gebied van de Mark, de Laaksche - en Leursche Vaart en de Halsche Vliet. Er wordt ook een bezoek gebracht aan het RWZI (rioolwaterzuiveringsinstallatie) Nieuwveer.
DIntratuin10 uur50
vr10 Mei
Halderbergeroute
Deze tocht voert u in westelijke richting via Etten-Leur naar Oudenbosch met zijn beroemde basiliek.
DBoshuis10 uur58
di14 Mei
Zwerven door de Rith
We gaan inderdaad een zwerftocht maken door de prachtige natuur van de Rith aan de westkant van Breda. We zullen ook zeker aandacht besteden aan de prachtige boerderijen en landgoederen op de Rith.
MBoshuis13 uur+/-35
vr17 Mei
Heusden
Op deze tocht gaan we naar het oude vestingstadje Heusden. De heenweg gaat langs de Overdiepse Polder en we varen twee maal de Bergse Maas over. Via de Loonse Duinen keren we terug naar Intratuin.
TIntratuin9 uur90
di21 Mei
Vincent van Goghroute
Het is al ruim 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh overleed, maar de belangstelling voor deze bijzondere schilder blijft onverminderd groot. Deze tocht doet zijn geboorteplaats Zundert aan en Etten-Leur waar zijn schilderscarrière begon.
D Boshuis10 uur45
do23 Mei
Bergsche Vestingroute
De route gaat in noordelijke richting met als eindbestemming Geertruidenberg met zijn oude vesting. Na de lunch gaat u via Raamsdonksveer naar Raamsdonk en Oosterhout om via Den Hout en Terheijden terug te keren.
DIntratuin10 uur55
di28 Mei
Haagse Beemdenroute
Een route door een wijk/gebied dat door velen als een soort buitenland wordt beschouwd waar je alleen maar verdwaalt. Tijdens deze tocht zult u kennis maken met de vele interessante aspecten van dit gebied dat met 30.000 duizend inwoners al een stad op zich is en waar de natuur de kern vormt.
MIntratuin13 uur?35
do30 Mei
Fort de Roovere
De tocht gaat via Sprundel, Rucphen en ten zuiden van Roosendaal naar Wouw. Vanaf Wouw gaat het verder door het prachtige West-Brabantse land naar Fort de Roovere (bij Halsteren). De terugweg gaat via Bergen op Zoom- Oost, Heerle, Wouw, Roosendaal, Zegge, Bosschenhoofd, Hoeven en Etten-Leur terug naar Intratuin.
TIntratuin9 uur90
di4 Jun
Drimmelenroute
Deze tocht brengt u in het gebied ten noorden van Breda. U komt in Lage Zwaluwe, Drimmelen en Hooge Zwaluwe.
DIntratuin10 uur56
za8 Jun
Acht Dorpenroute
Via een grote krul aan de zuidoost- en oostkant van Breda komen we langs 8 dorpen.
DBoshuis10 uur59
wo12 Jun
Vennenroute
In het Mastbos en het gebied ten zuiden van Breda liggen prachtige vennen. Deze route voert u langs deze prachtige, vaak romantische plekjes.
D Boshuis10 uur57
vr14 Jun
Bosdal
Een route door het buitengebied van Prinsenbeek waar een bezoek wordt gebracht aan landgoed Bosdal. Nu golfterrein maar met een geschiedenis die teruggaat tot de 17de eeuw toen hier het gelijknamige landgoed was.
MIntratuin13 uur+/-35
do20 Jun
Midzomeravondtocht
Op de langste dag gaan we voor één keer ’s avonds op pad. Deze keer met als thema sagen en legenden.
ABoshuis19 uur+/-35
za22 Jun
Dintelse Gorzen
Deze Tour de Baronie gaat in de richting van Steenbergen en Dinteloord. Onderweg bezoeken we het Fort Henricus, behorende tot de Zuiderwaterlinie en het sluizencomplex Benedensas bij het buurtschap De Heen. Dit is het gebied van Merijntje Gijzen waar ook de filmopnames zijn gemaakt.
Via het unieke natuurgebied van de Dintelse Gorzen keren we huiswaarts, langs de dijken van de Mark en Dintel.
TIntratuin9 uur94
wo26 Jun
Wortelkolonie
De naam van de route verwijst naar de Kolonie in het Belgische Wortel, waar vanaf 1822 tot in de jaren negentig van de vorige eeuw door de Belgische overheid landlopers geplaatst werden. Dit omdat landlopen strafbaar was. De Kolonie had ooit ook het doel om armlastige mensen op vrijwillige basis een nieuw bestaan te bieden als ontginner en tuinder.
Logisch dus dat deze route van uit het Mastbos in zuidelijke richting voert.
D Boshuis10 uur60
vr28 Jun
Akkermolen
Een route naar o.a. Zundert waar we de molen bezoeken.
DBoshuis10 uur50
wo3 Jul
Kwekerijroute
In deze route bezoeken we twee boomkwekerijen in de regio Zundert.
DBoshuis10 uur?35
za6 Jul
Dijken en Welenroute
Om de turfwingebieden ten noorden van Breda te beschermen tegen het oprukkende zeewater zijn dijken aangelegd. Dat het niet helemaal is gelukt blijkt uit de vele welen die ontstaan zijn bij dijkdoorbraken. Bij deze tocht wordt de geschiedenis hiervan verteld.
D Intratuin10 uur55
di9 Jul
Bavel en Molenschot
De bijzonderheden van deze twee dorpen staan tijdens deze route centraal. Bovendien doorkruisen we enkele wijken van Breda die de laatste jaren behoorlijk veranderd zijn.
MIntratuin13 uur+/-35
do11 Jul
Kampina
Vanuit het Mastbos gaan we via Gilze richting Tilburg. Langs station Tilburg vervolgen we de route naar de Oisterwijkse vennen. Dan via de Kampinase heide naar Moergestel. En tenslotte via Rijen terug naar het Mastbos.
TBoshuis9 uur94
di16 Jul
Vogelrevalidatiecentrum
We bezoeken het Vogelrevalidatiecentrum in het buitengebied van Zundert, waar we kunnen zien hoe inheemse vogels en zoogdieren die gewond zijn geraakt of anderszins in de problemen zijn gekomen worden opgevangen en verzorgd. Na de opvangperiode worden de dieren zo snel mogelijk weer in de natuur uitgezet. www.vcrzundert.nl
MBoshuis13 uur+/-35
vr19 Jul
Regte Heide
De route gaat vanuit het Mastbos in zuidoostelijke richting via Chaam en Alphen naar de Regte Heide ten oosten van Alphen.
DBoshuis10 uur60
wo24 Jul
80-jarige oorlog
Deze fietsroute voert de deelnemers langs enkele belangrijke strategische punten van de strijd van de opstandelingen van de Zeven Provinciën tegen de Spaanse bezetters. De route maakt een ronde langs de buitengrenzen van Breda en de kerkdorpen.
DBoshuis10 uur55
za27 Jul
Zoutroute
Deze fietsroute gaat over de grootschalige vervening en het winnen van zout ten noorden van Breda. Via Terheijden en Moerdijk gaan we naar Zevenbergen. Het laatste deel van de route gaat over de Haagse dijk bij Zwartenberg en langs de Mark terug naar Intratuin.
D Intratuin10 uur62
di30 Jul
Smokkelroute
Deze route voert vanuit het Mastbos via allerlei voormalige smokkelpaden langs Sprundel, Sint Willebrord, Rucphen en Schijf naar Essen. Aan het smokkelverleden van deze streek en zijn bewoners zal onderweg uiteraard de nodige aandacht worden besteed.
D Boshuis10 uur60
vr2 Aug
Kanaal Dessel-Schoten
Het doel van deze route is om de stad Turnhout met zijn vele bezienswaardigheden te bezoeken. Daarna fietsen we langs het Kanaal van Dessel naar Schoten tot Sint Jozef. Hier verlaten we het kanaal om via de schitterende Noorderkempen huiswaarts te keren.
TBoshuis9 uur92
di6 Aug
Landgoederenroute
Tijdens deze toch staan de landgoederen ten zuiden van Breda centraal. We gaan een kijkje nemen bij Anneville, Valkenburg en Hondsdonk.
MBoshuis13 uur+/-35
za10 Aug
Van Zand naar Zeeklei
Een tocht die loopt over de zandgronden van o.a. boswachterij rond Dorst naar de lager gelegen Oranjepolder nabij Oosterhout, alwaar de zeeklei nog te vinden is uit de tijd dat deze nog een open verbinding had met de Biesbosch.
DIntratuin10 uur55
di13 Aug
Moerenroute
Deze route gaat naar het Noordoosten en Oosten o.a. naar ’s Gravenmoer, Vaart en de Moer. Moer is een andere naam voor turf dat in dit gebied veel werd gestoken.
DIntratuin10 uur60
za17 Aug
Hoogstraten
Weer een route naar België met Hoogstraten en zijn vele bezienswaardigheden als hoofddoel.
DBoshuis10 uur53
wo21 Aug
Drimmelenroute
Deze tocht brengt u in het gebied ten noorden van Breda. U komt in Lage Zwaluwe, Drimmelen en Hooge Zwaluwe.
DIntratuin10 uur56
vr23 Aug
Kalmthoutse Heide
De Tour de Baronie naar de Kalmthoutse Heide,is een prachtige
fietsroute,door in het verleden afgegraven veengebieden nabij Kalmthout. Het centrum van het grensoverschrijdend natuurgebied "Grenspark De Zoom Kalmthoutse Heide” van wel 60 km². Werkelijk,een natuurparel waar het leven mooi is! www.grensparkzk.nl
TBoshuis9 uur95
wo28 Aug
Chaamse Beek
Deze tocht gaat door de bossen die in de late Middeleeuwen hoorden bij het leengoed De Baronie van de familie Van Nassau. Dit maakte deel uit van het Hertogdom Brabant. Veelal zijn het aaneengesloten grote bospercelen, zoals tussen Ulvenhout en Chaam. Door dit landschap stromen diverse beken en rivieren, zoals de Chaamse Beek en de Mark. Gedurende de tocht zullen die een aantal keren worden gevolgd en gekruist. Daarnaast zijn op de Strijbeekse Heide enkele prachtige vennen te vinden die deel uitmaken van deze tocht.
DBoshuis10 uur58
vr30 Aug
Bloemencorso
Een tocht naar Zundert waar u de voorbereidingen voor het jaarlijkse bloemencorso kunt bekijken.
DBoshuis10 uur+/-45
di3 Sep
Pannenhoef
Via de Vloeiweide voert deze tocht u door de prachtige natuur van de Pannenhoef en de Buisse Heide.
DBoshuis10 uur60
do5 Sep
Noordertuin van Antwerpen
De Noordertuin van Antwerpen wordt grofweg gevormd door het grensgebied tussen de lijn Bergen op Zoom – Antwerpen en de lijn Breda – Hoogstraten – Antwerpen.
Deze route voert ons door het noordoostelijke gebied van deze regio.
TBoshuis9 uur80
di10 Sep
Acht Dorpenroute
Via een grote krul aan de zuidoost- en oostkant van Breda komen we langs 8 dorpen.
DBoshuis10 uur59
za14 Sep
Regte Heide
De route gaat vanuit het Mastbos in zuidoostelijke richting via Chaam en Alphen naar de Regte Heide ten oosten van Alphen.
DBoshuis10 uur60
di17 Sep
Langs de grens van Holland
Vanaf Geertuidenberg tot voorbij Hazeldonk onder Zevenbergen volgen we met een fietstocht de grens zoals die eertijds tussen Holland en Brabant lag.
DIntratuin10 uur58
za21 Sep
Noordwaard
De Noordwaard ligt ingeklemd tussen de Biesbosch en de Merwede. Afgelopen jaar is dit buitendijks gebied opgeleverd in het kader van 'Ruimte voor de rivier'. Het waterrijke natuurgebied heeft vele brugjes, watermolens en vrij liggende fietspaden. Via de pont bij de Kop van het Land varen we er naar toe en met Pontje Steur verlaten we het gebied. Daarna gaan we over het pas aangelegde fietspad op de dijk langs het Steurgat naar Hank en stoppen nog even bij een griendwerkershuisje, de Rattenkeet.

TIntratuin9 uur88
di24 Sep
Vennenroute
In het Mastbos en het gebied ten zuiden van Breda liggen prachtige vennen. Deze route voert u langs deze prachtige, vaak romantische plekjes.
DBoshuis10 uur57
vr27 Sep
Waterbeheerroute
Alle aspecten van waterbeheer komen voorbij zoals dijken, waterpeil, schoon en voldoende water. Wij fietsen in het gebied van de Mark, de Laaksche - en Leursche Vaart en de Halsche Vliet. Er wordt ook een bezoek gebracht aan het RWZI (rioolwaterzuiveringsinstallatie) Nieuwveer.
DIntratuin10 uur50
di 1 Okt
Bakhuisjesroute
Een route door de Haagse Beemden en het buitengebeid van Prinsenbeek waarbij u diverse bakhuisjes te zien krijgt en meer te weten zult komen over het gebruik ervan.
MIntratuin13 uur+/-35
do3 Okt
Halderbergeroute
Deze tocht voert u in westelijke richting via Etten-Leur naar Oudenbosch met zijn beroemde basiliek.
DBoshuis10 uur58
di8 Okt
Meerle en Ulicoten
Deze route gaat langs tal van bekende en vooral onbekende plekken in Meerle en Ulicoten. Het wordt een reis kris kras door een interessant verleden van Meerle en Ulicoten. Een stukje aandacht voor een gebied op de grens van Nederland en België.
DBoshuis10 uur62
za12 Okt
Bergsche Vestingroute
De route gaat in noordelijke richting met als eindbestemming Geertruidenberg met zijn oude vesting. Na de lunch gaat u via Raamsdonksveer naar Raamsdonk en Oosterhout om via Den Hout en Terheijden terug te keren.
DIntratuin10 uur55
di15 Okt
Molenroute
Vanuit het Mastbos gaan we via Effen en de Rith naar Etten-Leur en Zevenbergen. Door het buitengebied van Prinsenbeek gaan we naar Princenhage en vandaaruit terug naar het Boshuis. Onderweg zullen verschillende molens zien en komt u meer aan de weet over de functie en de werking ervan.
DBoshuis10 uur59
za19 Okt
De Polen achterna
Tijdens deze tocht zal gedeeltelijk de route worden gevolgd die de Poolse soldaten onder leiding van generaal Maczek 75 jaar geleden hebben genomen tijdens hun opmars om Breda te bevrijden. Nadere informatie volgt later.
DBoshuis10 uur+/-40
wo23 Okt
Hoogstraten
Weer een route naar België met Hoogstraten en zijn vele bezienswaardigheden als hoofddoel.
DBoshuis10 uur53
za26 Okt
Vincent van Goghroute
Het is al ruim 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh overleed, maar de belangstelling voor deze bijzondere schilder blijft onverminderd groot. Deze tocht doet zijn geboorteplaats Zundert aan en Etten-Leur waar zijn schilderscarrière begon.
DBoshuis10 uur45
wo 30 Okt
De Polen achterna
Tijdens deze tocht zal gedeeltelijk de route worden gevolgd die de Poolse soldaten onder leiding van generaal Maczek 75 jaar geleden hebben genomen tijdens hun opmars om Breda te bevrijden. Nadere informatie volgt later.
DBoshuis10 uur+/-40
vr1 Nov
Dijken en Welenroute
Om de turfwingebieden ten noorden van Breda te beschermen tegen het oprukkende zeewater zijn dijken aangelegd. Dat het niet helemaal is gelukt blijkt uit de vele welen die ontstaan zijn bij dijkdoorbraken.
Bij deze tocht wordt de geschiedenis hiervan verteld.
DIntratuin10 uur55
di5 Nov
Turfroute
Tijdens deze route die via Binnenpolder van Terheijden, Made, Wagenberg en Hooge Zwaluwe voert, komt u van alles te weten over het veen en de daaruit voorvloeiende turfwinning die hier vroeger was.
MIntratuin13 uur+/-35
vr8 Nov
De vergeten overwinnaars
Op zondag 29 oktober is Breda door de geallieerden bevrijd. Deze tocht volgt het Poolse leger van Breda naar de bruggen van Moerdijk. In tegenstelling tot de strijd ten zuiden van Breda is er in het gebied tussen Mark en Hollands Diep heel zwaar gevochten. De verwoestingen door het oorlogsgeweld waren enorm. Nadere informatie volgt later.
D Intratuin10 uur48
di12 Nov
80-jarige oorlog
Deze fietsroute voert de deelnemers langs enkele belangrijke strategische punten van de strijd van de opstandelingen van de Zeven Provinciën tegen de Spaanse bezetters. De route maakt een ronde langs de buitengrenzen van Breda en de kerkdorpen.
DBoshuis10 uur55
do14 Nov
Pannenhoef
Via de Vloeiweide voert deze tocht u door de prachtige natuur van de Pannenhoef en de Buisse Heide.
DBoshuis10 uur60
di19 Nov
Aa of Weerijsroute
Via Rijsbergen gaat u naar Zundert waar Vincent van Gogh is geboren en een deel van zijn jeugd heeft doorgebracht. De route terug naar het Mastbos gaat voor een groot deel over Belgisch grondgebied.
DBoshuis10 uur54
wo 27 Nov
Heilige Driehoek
Via de Lage Vughtpolder en de Katjeskelder bereiken we Oosterhout met zijn “slotjes” en de zogenaamde “heilige driehoek” waar 3 kloosters vlak bij elkaar liggen. De route terug gaat door de bossen van Dorst.
MIntratuin13 uur+/-35
do12 DecKersttochtDIntratuin10 uur+/-40