Gildegesprekken: Rob en Marie-José over het fietsgilde

De fietsgidsen van Gilde De Baronie organiseren mooie tochten in de zeer ruime omgeving van Breda. Iedereen die graag een flink eind fietst, kan meedoen. Onderweg vertellen de gidsen meer over het landschap en de geschiedenis daarvan. Dus je steekt er ook nog wat van op.

 

We spraken met twee enthousiaste fietsers: gids Rob Oostenbroek, gepensioneerd oncologisch chirurg, die zich de laatste jaren verdiept heeft in architectuurgeschiedenis en waterbeheer. En Marie-José Bakkeren, gepensioneerd keukenplanner en -tekenaar, die eigenlijk altijd als deelnemer meefietst. Ze hebben elkaar dit voorjaar beter leren kennen tijdens de één-op-één fietstochten, die tijdens de lockdown door de fietsgidsen werden aangeboden. Samen zijn ze toen twee keer op pad geweest. 

 

Verdieping door vrijwilligerswerk

Rob wilde na zijn pensionering graag interessant vrijwilligerswerk doen en kwam daarbij vier jaar geleden bij het fietsgilde uit: “Het leukste aan het fietsgids zijn, is het met mensen samen fietsen. De routes die al uitgezet waren, zijn vaak themaroutes. Wij vinden het als gidsen leuk om de mensen die meefietsen iets te vertellen onderweg: heemkunde zeg maar. We vertellen iets over de geschiedenis van een dorp of ontwikkeld gebied. We vinden in het grote gebied waar we fietsen steeds weer nieuwe dingen die we in de routes mee kunnen nemen.”

 

Ook kan hij zijn ei goed kwijt in het ontwikkelen van nieuwe routes. “Ik heb in die vier jaar tijd drie routes zelf gemaakt, waaronder één lange: een waterbeheerroute door heel West-Brabant. Ik ben me daarin gaan verdiepen toen ik ontdekte dat 50 procent van onze gemeentelijke belastingen naar dat soort zaken gaan.”

 

Fanatiekelingen

Het fietsgilde kent veel vaste deelnemers, vertelt Rob: “Eén dame die meefietst zegt dat als het schema voor het jaar uitkomt, het in haar agenda gaat en dat alles daarvoor moet wijken. Er zijn dus wel wat fanatiekelingen bij.”

 

Ook Marie-José behoort tot die categorie. Ze kocht zes jaar geleden een elektrische fiets. Bij de fietsenwinkel kreeg ze een foldertje mee over de tochten van het Gilde en sindsdien gaat ze mee. Dat doet ze niet zozeer voor het praten onderweg, want ze houdt graag haar hoofd erbij. Sinds een naar fietsongeluk is ze erg voorzichtig en draagt ze altijd een fietshelm. De gezelligheid bewaart ze voor een van de terrasjes die onderweg worden aangedaan. Ze fietst vooral mee voor de leuke uitleg die ze van de gidsen over het gebied krijgt en de mooie bezienswaardigheden die worden bezocht.

 

Ze heeft veel bewondering voor hoe de gidsen dat alles regelen: “Die gaan de route, van bijvoorbeeld 60 km, enkele dagen van tevoren helemaal fietsen. Door weer en wind. Om te kijken of er geen omleidingen zijn en er geen takken over de weg liggen.”

 

Teveel moois om uit te kiezen

Gids en deelnemer kunnen niet één tocht uitkiezen die ze het bijzonderst vinden. Marie-José vertelt: “De route naar de Biesbosch waar we met het pontje over gingen vond ik de leukste route, heel amusant. En we hadden schitterend weer.” De Vincent van Gogh-route behoort ook tot haar favorieten “Die ken ik inmiddels bijna uit mijn hoofd. Daar wordt ook heel goede uitleg over gegeven.” De jaarlijkse kersttocht is eveneens een hoogtepunt, want dan is er glühwein en worden er kerststukjes gemaakt. Ook was het erg leuk om naar Zundert te fietsen in de week voor het bloemencorso om te zien hoe de wagens gebouwd worden. Robs favoriet is de Vennenroute,  maar ook vindt hij de Pannenhoefroute en Bels lijntje erg mooi. En hij geniet altijd erg langs de Aa of Weerijs.

 

Marie-José raadt iedereen die van fietsen houdt aan om mee te gaan: “Het is afwisselend. Het is alleen al leuk om met allemaal aardige mensen te fietsen, met dezelfde hobby. Voor veel mensen is het ook belangrijk dat het niet zo duur is, omdat je het boterhammetje kan eten dat je zelf hebt meegenomen. Ik vind het altijd bijzonder leuk, ook als het koud is.”

Meedoen?

Lijkt het je ook leuk om fietsgids te worden? Of wil je als deelnemer meefietsen met onze mooie tochten?

Marie-José en Rob