Gildegesprekken: vrijwilliger Susan Mendel over haar conversatiegroep

Bij Gilde De Baronie geven wekelijks 15 enthousiaste vrijwilligers in totaal ruim 85 cursisten conversatieles in hun favoriete vreemde taal. Een deel van deze vrijwilligers is (oud-)docent, maar de laatste jaren zijn daar ook native speakers bijgekomen die het erg leuk vinden om hun moedertaal op anderen over te brengen.

 

Een van hen is Susan Mendel, die sinds vier jaar de beginnersgroep Engels leidt. Afkomstig uit Schotland, kwam ze op 21-jarige leeftijd naar Nederland om als mondhygiëniste te werken. Na nog enkele omzwervingen in het buitenland heeft ze zich in 2004 in Breda gevestigd.

 

Susan kwam bij het Gilde terecht doordat ze werd gevraagd een paar lessen in te vallen voor een kennis. Toen die vrijwilliger uiteindelijk definitief stopte, heeft ze de beginnersgroep Engelse conversatie overgenomen. En het bevalt goed: “Dit leek mij nuttig vrijwilligerswerk. Ik spreek vloeiend Engels, dus dit is iets wat ik goed kan. De lessen zijn in een prettige omgeving en je krijgt goede ondersteuning. De coördinator wil de docenten leren kennen en vraagt of er problemen spelen. Dat vind ik heel fijn.”

 

Woordenschat door rollenspel

Om de lessen afwisselend te houden, kiest Susan veel verschillende onderwerpen. “Je wilt mensen vooral nieuwe woordenschat leren, dus we doen veel rollenspel,” legt ze uit. Ze oefenen situaties die je in het buitenland kunt tegenkomen, zoals een bezoek aan de fysiotherapeut: “Het is fijn dat als je op vakantie iets mankeert, je het goed kunt uitleggen. Of dat je het allemaal kunt volgen als je op het vliegveld bent en je vliegtuig niet gaat.”

 

Soms bespreken ze korte tijdschriftartikelen, zoals uit Time Magazine, of luistert de groep naar liedjes en leren ze van de songteksten.

 

Susan besteedt veel aandacht aan de uitspraak, zodat het allemaal wat minder Nederlands klinkt. Ze moet wel toegeven dat ze haar cursisten soms stiekem een beetje een Schots accent meegeeft. Hoewel het om de conversatie draait, komt ook de grammatica continu aan bod aan de hand van een boek dat langzaam doorgewerkt wordt.

 

Een groep met een hechte band

Susans groep bestaat uit acht cursisten. Een prettig aantal, omdat iedereen zo uitgebreid aan de beurt komt.

 

De meeste deelnemers willen hun Engels verbeteren om zich te kunnen redden tijdens familiebezoek of vakantie in het buitenland. Het merendeel zit al zo’n 6 jaar in dezelfde groep en blijft enthousiast terugkomen. Dat gaat zelfs zo ver dat mensen die al meer gevorderd zijn, het té gezellig vinden om door te stromen naar een andere groep. De band die de cursisten onderling hebben, gaat verder dan de lessen. Ze hebben een WhatsApp-groep waarin ze lief en leed delen en zijn zelfs twee keer samen een lang weekend weggeweest. Wellicht viel de keuze door Susans Schotse invloed op stedentrips naar Edinburgh en Glasgow.

 

Het sociale aspect vindt Susan dan ook het leukste aan haar vrijwilligerswerk bij het Gilde:  “Ik ben verbaasd over hoe verbonden wij ons met elkaar voelen. De cursisten onderling, maar ook ik, als docent, met de groep. En ook hoe enthousiast en trouw iedereen is. Ze willen de lessen niet missen.”

 

Wil je ook conversatielessen volgen in het Duits, Engels, Frans, Italiaans, Spaans of Nederlands?

 

Of wil je zelf een conversatiegroep leiden?

Docent Engels Susan Mendel Foto: Radim Mazanek