Hofstad Breda

Foto Jan Korebrits

 

Rondleiding ´In de sporen van de Nassaus´

Van 1403 tot 1567 bewoonden de Nassaus het kasteel van Breda. Ze ontwikkelden Breda en omgeving op economisch, religieus en kunstzinnig gebied.

Zo was in Breda, als eerste stad in het huidige Nederland, de vernieuwende architectuur van de Renaissance op grote schaal zichtbaar. We vinden deze terug in de Grote Kerk, de nieuwe verdediging van de vesting Breda en het versterkte woonpaleis (‘palazzo in fortezza’). Breda was koploper en voorbode in die tijd.

Later leidde Willem van Oranje vanuit Breda de opstand tegen Spanje en gaf vorm aan gewetens- en godsdienstvrijheid.

Koning Willem I bood het Nassau-paleis aan voor de huisvesting van de Koninklijke Militaire Academie (KMA). In 1828 opende hij dit opleidingsinstituut.

Bijna zes eeuwen na 1403 landde een helikopter bij diezelfde KMA met daarin Kroonprins Willem-Alexander en zijn verloofde Máxima tijdens de landelijke voorstellingsronde. Ze waren zich terdege bewust van de historische banden van de Hofstad Breda met het Koninklijk Huis.

Er zijn twee rondleidingen: een uitgebreide rondleiding, en een korte rondleiding.

Samenwerkend Collectief

Het programma ‘Hofstad Breda- In de sporen van de Nassaus’ is mogelijk gemaakt dankzij de samenwerking van de Stadsgidsen van Gilde de Baronie met:

Historische verzameling KMA;

Stichting de Grote Kerk Breda;

Stedelijk Museum Breda.