Kasteelwandeling Kasteel van Breda

Foto Jan Korebrits

 

In de sporen van Willem van Oranje

 

Bezoek met de stadsgidsen van Gilde De Baronie de bakermat van de Nassaus.

Wandeling door het Valkenbergpark en over terrein van het Kasteel van Breda.

Gilde De Baronie neemt je mee terug in de geschiedenis van onze stad en de rol van de Nassaus hierbij. Het Baroniemonument bij de ingang van het Valkenberg vormt het startpunt van onze wandeling en symboliseert ook de komst van de Nassaus in Breda. Door het mooie Valkenberg, de vroegere kasteeltuin, wandelen we over het Kasteelplein en de Cingelstraat naar de Kraanpoort.

Na een controle door de wacht volgt een route langs de belangrijkste historische objecten en plaatsen op het terrein van het Kasteel.

Hoogtepunten zijn het Huis van Brecht, met de prachtige maquette van het oorspronkelijke Renaissance paleis en de Puffiuszaal, de Duiven– en Granaattoren, de Binnenplaats, de Nassauzaal, de Parade, de onderaardse gang van de Egmondgalerij.

De te volgen route is afhankelijk van de toegangsmogelijkheden welke Defensie ons biedt.

Het Kasteel van Breda bevindt zich op militair terrein, daarom gelden volgende voorwaarden:
 • Iedere bezoeker van 13 jaar en ouder dient het op het aanmeldformulier vermelde identiteitsbewijs bij zich te hebben om zich te kunnen legitimeren bij de wacht.
 • Het is niet toegestaan om tassen en rugzakken of rugzakjes mee naar binnen te nemen. Alleen een kleine handtas is toegestaan.
 • Visitatie van de handtas kan onderdeel uitmaken van de toegangsprocedure.
 • Tijdens de wandeling blijf je bij de groep en volg je de aanwijzingen van de gids op.
 • Als deelnemer wordt van je verwacht dat je rekening houdt dat je op bezoek bent op de werklocatie/woonlocatie van defensiepersoneel en je als gast gedraagt.

Deze kasteelwandeling meemaken?

Door het programma van de KMA is dat niet iedere zaterdag mogelijk. Raadpleeg hiervoor de agenda van de stadsgidsen.

 

Aanvangstijd:

14:00 uur

 
Startpunt:

Het Baroniemonument bij de ingang van het Valkenberg(park), vanaf de uitgang van het station NS Breda (stadszijde) rechtuit de Willemstraat door, net over de Willemsbrug.

 
Kosten:

Valkenberg en Kasteel € 10,- p.p. Kinderen t/m 12 jaar € 5,- p.p.

 

 • Aanmelding voor de kasteelwandeling kan alleen via het bijgevoegde inschrijfformulier. Alleen met juist ingevulde gegevens die kloppen met het identiteitsbewijs kan toegang worden verleend.
 • De aanmelding dient uiterlijk een week voor de gekozen datum te worden ingediend.
 • Deelname aan de wandeling is voor eigen risico.
 • Deelname aan de wandeling op de door jouw aangegeven datum vindt plaats op volgorde van datum en tijd van ontvangst van de aanmelding. Je ontvangt van ons een bevestigingsmail dat je op deze datum/tijd kunt deelnemen. De inschrijving wordt pas definitief als daarna de betaling is bijgeboekt op rekening NL80INGB0516645412 t.n.v Gilde De Baronie.
 • Restitutie van de kosten voor de wandeling vindt alleen plaats als wij de wandeling niet kunnen/mogen uitvoeren.
 • Wij zijn voor overige vragen bereikbaar via stadsgidsen@gildebaronie.nl  of telefonisch via 06-42022028.