Kennis delen in tijden van Corona: Computergidsen II

De activiteiten van Gilde De Baronie kunnen voorlopig niet doorgaan i.v.m. het coronavirus. Onze vrijwilligers delen graag belangeloos hun kennis met anderen, maar kunnen dat op dit moment voor ons Gilde niet of nauwelijks doen. Op onze website plaatsen we daarom de komende tijd toch leuke, interessante en/of nuttige kennis die de gidsen in huis hebben.


Deel 5: Computergidsen: “Hoe kan ik veilig van de computer en internet gebruik maken?”

In deze tijd van veelvuldig computergebruik geeft computergids Jan hierbij een aantal tips om de nodige veiligheid in acht te nemen. 

Installeer een antivirusprogramma
Gebruik een antivirusprogramma om je computer, tablet of mobiele telefoon te beschermen en schakel automatische updates in. Laat het antivirusprogramma daarnaast regelmatig je apparaten scannen op infecties.

Installeer steeds de software-updates
Producenten van besturingssystemen, browsers en andere programma’s, zoals Microsoft Windows, Edge, Firefox, Google, Office, IOS en apps, Androidsystemen en apps brengen regelmatig updates uit om beveiligingslekken te verhelpen.

Gebruik sterke wachtwoorden
Kies geen wachtwoord dat te raden is, zoals je achternaam, postcode of straatnaam. Ook korte, simpele wachtwoorden zijn makkelijk te kraken door kwaadwillenden. Het is aanlokkelijk om een simpel wachtwoord te maken, maar doe dit nooit. Het is belangrijk om wachtwoorden te gebruiken die moeilijk te raden zijn, vooral bij cruciale systemen zoals DigiD of je wifinetwerk. Gebruik in je wachtwoord bijvoorbeeld grote letters, kleine letters, cijfers en overige tekens.

DigiD en internetbankieren

  • Let op: Gebruikersnamen en wachtwoorden voor zeer belangrijke programma’s zoals DigiD en internetbankieren nooit ergens opschrijven.
  • Ga ook nooit in op e-mailberichten die van een bank of de overheid afkomstig lijken te zijn. Ga altijd rechtstreeks naar de website van de bank of van DigiD.

Maak alleen verbinding met vertrouwde wifinetwerken
Bij openbare en onbeveiligde wifinetwerken kunnen anderen mogelijk zien wat je op het internet doet en welke gegevens je verstuurt. Verstuur dus geen gevoelige gegevens over netwerken die je niet kent of niet vertrouwt.

Beveilig je wifinetwerk
Beveilig je draadloze netwerk altijd met een wachtwoord. Kies voor WPA2-AES-versleuteling. Alternatieven zoals WEP zijn niet veilig. Controleer ook de huidige beveiliging van je draadloze netwerk:

  • Windows
    Klik op het draadloos netwerk symbool rechts onderin de taakbalk en vervolgens op het eigen draadloze netwerk. Kies daar Eigenschappen > Beveiliging.
  • MacOS
    Klik op het draadloos netwerk-icoontje > Eigen draadloos netwerk. Nu vraagt de computer om het WEPof WPA2-wachtwoord.

Verander de naam van het wifinetwerk. Routers zijn niet altijd goed beveiligd als ze uit de verpakking komen. Daarom is het belangrijk om je wifinetwerk handmatig te beveiligen. Vraag zo nodig hulp!

Open geen berichten en bestanden die je niet vertrouwt
Ontvang je onverwacht een bericht met een bijlage, (ingekorte) hyperlink of verzoek om in te loggen op een systeem? Ga hier dan niet op in, ook niet als je de afzender kent. Reageer alleen als je het bericht vertrouwt en het van de afzender verwachtte te krijgen.

Soms komt het ook voor dat via WhatsApp een vraag komt van een bekende om een geldbedrag over te maken. Doe dit nooit en te nimmer!  Neem zelf contact op met de vragensteller. Het kan zijn dat zijn telefoon is gehackt.

Installeer alleen apps via de officiële appstores
Ook apps voor je mobiele telefoon of tablet kunnen malware bevatten. Installeer apps daarom alleen via de officiële appstores, zoals Microsoft store, Google Play Store of App-store, en gebruik geen illegale kopieën.

Controleer het adres van websites
Controleer het webadres (URL) en het certificaat (het hangslotje in de adresbalk van de browser) om vast te stellen dat je geen nagemaakte of onveilige website bezoekt. Is er geen hangslotje? Vul dan geen gevoelige gegevens in op deze website.

Sluit pop-ups in je browser af met Alt+F4
Klik nooit op akkoord, ok, de ‘X’ of nee om een pop-up af te sluiten: je kunt hiermee per ongeluk malware installeren. Een pop-up kun je het beste afsluiten via de toetsencombinatie ‘Alt+F4’.

Bedenk goed wat je met wie deelt op internet
Zo gemakkelijk als het is om iets op internet te plaatsen, zo moeilijk is het om dit er weer af te krijgen. Geef dus nooit meer informatie dan nodig.

Gebruik je gezond verstand
Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook. Wees daarom alert als je iets niet vertrouwt of niet kent.

Heeft u nog vragen? Stuur dan een e-mail naar computergidsen@gildebaronie.nl.


Onze computergidsen zijn vrijwilligers die u helpen om beter overweg te kunnen met smartphone, tablet of computer. Gilde De Baronie werkt hiervoor samen met SeniorWeb.