Kennis delen in tijden van Corona: Fietsgidsen II

De activiteiten van Gilde De Baronie kunnen voorlopig niet doorgaan i.v.m. het coronavirus. Onze vrijwilligers delen graag belangeloos hun kennis met anderen, maar kunnen dat op dit moment voor ons Gilde niet of nauwelijks doen. Op onze website plaatsen we daarom de komende tijd toch leuke, interessante en/of nuttige kennis die de gidsen in huis hebben.


Deel 6: Fietsgidsen: “Onze aardappel”

Op een zomerdag langs akkers fietsend worden we overweldigd door de in wit en paars bloeiende aardappelvelden. Enkele maanden later liggen diezelfde velden er bruin en troosteloos bij. Fietsgids Ton vertelt u vandaag over de aardappel.

Wist u dat?

  • De aardappel tot de Nachtschadefamilie behoort net als tomaten, aubergines en paprika’s
  • Er wereldwijd meer dan 4000 aardappelrassen zijn
  • Er in Nederland en België ongeveer 250 aardappelrassen worden geteeld
  • De zwaarste aardappel 11 kg woog
  • De hoogste aardappelplant 2,5 meter hoog was
  • De aardappel rond 1570 door de Spaanse veroveraars vanuit Peru en Chili mee naar Europa werd gebracht
  • De pootaardappelen in april-mei in de grond worden gestopt (gepoot)

     

    Foto van Kolar.io op Unsplash

  • Het 60 – 90 dagen duurt voordat de aardappel gerooid wordt
  • In juni-juli het veld vol staat met bloeiende aardappelplanten
  • Eind juli- augustus het loof afsterft of wordt dood gespoten
  • De loofdoding er voor zorgt dat de aardappel bij het machinaal rooien gemakkelijk van de bladstengels loslaat
  • De loofdoding er ook voor zorgt dat de schil van de aardappel steviger wordt en hij daardoor bij het rooien minder beschadigd wordt
  • Aan één aardappelplant wel tot 12 knollen kunnen groeien, afhankelijk van het ras 1 – 2 kg

Foto van JESHOOTS.COM op Unsplash

  • Er 3 soorten aardappelen zijn; consumptieaardappelen, fabrieks- en pootaardappelen
  • Bekende rassen van consumptieaardappelen zijn o.a. Bintjes, Eigenheimers en Doré’s
  • Het aardappelras Bintje aan zijn naam is gekomen doordat in het jaar 1905 bovenmeester Klaas de Vries samen met zijn leerlingen bezig was met het kweken van aardappelrassen. De mooiste aardappelsoort noemde hij naar zijn ijverigste leerling, Bintje Jansma.
  • Fabrieksaardappelen naar de fabriek gaan om er het zetmeel uit te halen en er bijv. plaksel, inkt, verf, snoep, lippenstift, katoen en papier van te maken
  • Pootaardappelen gebruikt worden om er nieuwe consumptie-, fabrieks- en pootaardappelen mee te kweken en dus niet gegeten worden
  • De Nederlander per jaar gemiddeld 53 kg aardappelen eet en daarbij nog 28 kg aardappelproducten zoals chips, patat en aardappelzoutjes, samen 81 kg
  • Boerenkinderen in de winter een hete aardappel in elke jaszak staken om hun handen warm te houden als ze naar school gingen. Op school aten ze deze handenwarmer dan weer op.
  • Vroeger de aardappelen handmatig gerooid werden door alle leden van het gezin, ook kinderen. Om leerachterstand te voorkomen de huidige herfstvakantie werd ingevoerd
  • De aardappel rijk aan voedingsstoffen is; hij bevat complexe koolhydraten, vitamine B-complex en veel vitamine C, vergelijkbaar met de meeste fruitsoorten
  • De aardappel goed past in een gezonde leefstijl want hij bevat een hoge waarde aan kalium, magnesium, fosfor, ijzer en calcium
  • De aardappel de meest geschikte plant is om de groeiende wereldbevolking te voeden. De aardappel levert per hectare meer voedingswaarde op en heeft minder water nodig dan graan en rijst
  • De aardappel na rijst en mais de derde maaltijdbegeleider ter wereld is

Kortom; een erg interessante en belangrijke plant.


Onze fietsgidsen zijn vrijwilligers die u meenemen op prachtige tochten in de wijde omgeving van Breda. Ze vertellen u over allerlei fenomenen in het landschap waar u doorheen fietst.