Kennis delen in tijden van Corona: Fietsgidsen

De activiteiten van Gilde De Baronie kunnen voorlopig niet doorgaan i.v.m. het coronavirus. Onze vrijwilligers delen graag belangeloos hun kennis met anderen, maar kunnen dat op dit moment voor ons Gilde niet of nauwelijks doen. Op onze website plaatsen we daarom de komende tijd toch leuke, interessante en/of nuttige kennis die de gidsen in huis hebben.


Deel 2: Fietsgidsen: “Veldkapellen in het Brabantse land”

Gaat u wel eens fietsen in de wijde omgeving van Breda? Dan bent u vast wel eens een kapelletje tegengekomen. Fietsgids Josje vertelt u daar meer over:

Zeker in het van oorsprong katholieke Noord-Brabant tref je nog veel veldkapellen aan. Ze worden ook wel wegkapellen, kortweg kapellekes of heilige huisjes genoemd. Het is een vorm van volksdevotie. Vaak zijn ze gewijd aan Maria. Soms aan een andere heilige.

Ook nu nog zijn het plekken waar mensen naar toe komen voor een moment van  bezinning of stil gebed. En ook voorbijgangers zonder religieuze achtergrond zullen veelal even stil willen staan bij deze vaak aandoenlijke bouwsels in een doorgaans agrarische omgeving.

Je kunt twee soorten van dit soort kapellen onderscheiden: De echte gebouwtjes die je kunt betreden en de zogenaamde  gevel- of muurkapellen. Die laatste zijn vaak niet meer dan een nis met een heiligenbeeld erin. Soms gaat het enkel om een muurkastje of kistje (b.v. ook tegen een boom) met een Mariabeeldje erin. Hier in Brabant en ook in Vlaanderen een kèske genoemd.

Een variant die je niet vaak meer ziet, is een kistje met Maria op een stok. Dan spreken we van staakmadonna’s.

Kèskes en staakmadonna’s bij Guerche de Bretagne

Op de foto zie je zowel kèskes al staakmadonna’s. Het gaat hier om de eik van de maagd Maria bij Guerche de Bretagne. Een beetje over the top.

Zo niet het andere kèske dat in onze kapelletjesroute zit:

Kèske op de kapelletjesroute


Onze fietsgidsen zijn vrijwilligers die u meenemen op prachtige tochten in de wijde omgeving van Breda. Ze vertellen u over allerlei fenomenen in het landschap waar u doorheen fietst.