Kennis delen in tijden van Corona: Natuurgidsen II

De activiteiten van Gilde De Baronie kunnen voorlopig niet doorgaan i.v.m. het coronavirus. Onze vrijwilligers delen graag belangeloos hun kennis met anderen, maar kunnen dat op dit moment voor ons Gilde niet of nauwelijks doen. Op onze website plaatsen we daarom de komende tijd toch leuke, interessante en/of nuttige kennis die de gidsen in huis hebben.


Deel 7: Natuurgidsen: “Insecten”

Onze natuurgids Ad vertelt u deze keer over allerlei insecten: kriebelbeestjes, gevleugelde vrienden (en vijanden) en dieren die gesteld zijn op stront.

Poepliefhebbers

Strontvliegen leven op en van, bijvoorbeeld, verse koeienvlaaien. Ze hebben bijzonder goede reukorganen en ruiken op grote afstand hun strontsoort. Ze eten en drinken er van en paren er zelfs op!

Strontvlieg

Bij het landen tegen het plafond, maakt een vlieg een looping of een draai om zijn as? Antwoord: Een achterwaartse koprol om zijn as.

Mestkevers worden ook wel Pillendraaiers genoemd. Ze laten hun voeding en de proviand voor hun nageslacht voorkauwen door grote runderen en konijnen. Van hun uitwerpselen maken ze dan een bolletje, doen er een eitje in en hun nageslacht is voorzien van proviand tot ze zelfstandig zijn! Heel veel mestkevers dragen parasieten mee onder hun lichaam, die leven van de mest e.d. waar de kever mee rondloopt.

Mestkever

Wespen, hommels en blinde bijen

Koekoekshommels? Deze bestaan inderdaad en parasiteren in andermans hommelnest. Haast alle hommelsoorten hebben een parasiterende koekoekshommel.

Waarom worden Wespen in de nazomer zo vervelend? Ze zijn carnivoren (vleeseters). Ze brengen ook vlees naar de werksters in het wespennest, maar daar krijgen ze van de werksters wat zoetstof voor terug. Als ze geen larve meer te voeden hebben is hun taak volbracht. Dan moeten ze echter zelf hun zoetstof bij de mensen zoeken, want die gebruiken heel veel zoetigheid in de zomerperiode buitenshuis.

De dovenetel is niet doof, de Blinde bij is niet blind. De dovenetel prikt niet, want hij heeft geen brandharen! En de Blinde bij ziet erg goed! Het is een zweefvlieg, lijkt op een bij, maar kan niet steken. Vandaar de naam.

Blinde bij

Van spannertje of rups tot vlinder of mot

Spannertjes zijn geen rupsen. Spanners hebben drie paar poten na de kop en een soort zuignapjes aan hun achterlijf. Rupsen hebben onder heel hun lichaam poten. Spannertjes zijn haast allemaal nachtvlinders na hun verpopping!

Wij kennen natuurlijk allemaal dag- en nachtvlinders en motten. De een leeft overdag, de andere in de nacht. Er zijn, om het allemaal makkelijk te houden, ook dagvliegende nachtvlinders! Het verschil zit hem in de vleugels. Dagvlinders houden hun  vleugels tegen elkaar als ze zitten, alleen soms niet als ze zich opwarmen. Nachtvlinders en motten houden ze altijd open.

Spinnen, hooiwagens en mieren

Spinnen bestaan uit kop, borststuk en achterlijf. Ze hebben 8 ogen en 8 poten en spintepels. Hooiwagens bestaan uit een stuk met 8 poten, twee ogen en geen spintepels. Een hooiwagen is dus geen wagen met hooi.

Hooiwagen

Bosmieren spuiten mierenzuur om zichzelf en het nest te beschermen. Een beet kan erg jeuken, maar toch is mierenzuur een geneesmiddel voor reumapatiënten. Door dat spuiten worden mieren hier Mierzeikers genoemd!


De natuurgidsen nemen tweewekelijks een groep wandelaars mee de natuur in. Daar vertellen ze over al wat groeit en bloeit.