Kennis delen in tijden van Corona: Natuurgidsen

De activiteiten van Gilde De Baronie kunnen voorlopig niet doorgaan i.v.m. het coronavirus. Onze vrijwilligers delen graag belangeloos hun kennis met anderen, maar kunnen dat op dit moment voor ons Gilde niet of nauwelijks doen. Op onze website plaatsen we daarom de komende tijd toch leuke, interessante en/of nuttige kennis die de gidsen in huis hebben.


Deel 4: Natuurgidsen: “Enkele bomenfeitjes”

Onze natuurgids Ad deelt vandaag een paar leuke wetenswaardigheden over een aantal bomen die in het Nederlandse landschap voorkomen.

Naaldbomen

Waarom hakken Spechten nooit gaten hakken in gezonde naaldbomen? Antwoord: Hun bek zou dichtplakken door de hars!

Bij de kerstboom zingt men “oh dennenboom, oh dennenboom”. Dit is helaas incorrect. Het zou “oh sparrenboom, oh sparrenboom” moeten zijn.

Dennenappels

Mastappels, Mastenbomen, Mastbos: die zijn in deze regio een begrip. Maar elders kennen ze deze alle onder een andere naam zoals, dennenappel en sparren- en dennenkegels. Ze behoren tot de Naaktzadigen.

Beuken en eiken

Een Rode Beuk is eigenlijk een afwijking in de genen, zoals een albino onder de dieren soms voorkomt. Van het zaad, de beukennootjes, van de rode beuk komen gewoon groene beuken!

Beukennootjes

Een Treurbeuk is door mensenhanden gemaakt (ge├źnt) zoals rozen op stam. Van het zaad van treurbeuken komen dus ook geen treurbeuken maar gewone beuken.

De Haagbeuk is dan weer helemaal geen familie van de beuk. De bijnaam die aan deze boom gegeven is, is Spierenboom. De Haagbeuk heeft ook geen beukennootjes als zaden maar trossen propellertjes!

De eikels aan de Amerikaanse eik doen er twee jaar over om volwassen te worden! Daarom die grote eikels! Die van onze Zomer- en Wintereik zijn in een jaar volwassen.

Ogenbomen en Iepen

Grauwe Abeel

Ook zijn er nog ogenbomen. Bomen met prachtige ogen, zoals de ogen van Cleopatra. Dit is de Grauwe Abeel, die vaak wordt aangeplant langs waterkanten maar ook als straatboom.

Hoe kun je aan de bladeren van de Iep de boom herkennen? Ze hebben een ongelijke bladvoet.

Iepenblad

Bomen en planten met “mensennamen”

Zwarte Els, Brave Hendrik en Wilde Bertram: Het zou zo maar een titel van een roman kunnen zijn! Zwarte Els en Grauwe Els behoren tot de berkenfamilie.

Brave Hendrik is een plant van de amarantenfamilie. Als groente heet hij Chinese spinazie!

Wilde Bertram is lid van de composietenfamilie. Hij lijkt op kamille.


De natuurgidsen nemen tweewekelijks een groep wandelaars mee de natuur in. Daar vertellen ze over al wat groeit en bloeit.