Rondleiding door de Belcrum en het Liniekwartier

.

In de wijken Belcrum en Liniekwartier wordt momenteel volop gebouwd. Woningen, kantoorgebouwen, hotels en horecagelegenheden, terwijl ook de oude industrielocaties zoals de Faam, Belcrum Beach, Stek en Brack steeds veel bezoekers trekken.

Het oude rangeerterrein biedt ruimte aan nieuwbouw van appartementen en moderne hofjes met woonhuizen.

Rond 1620 werd de Speelhuislaan aangelegd door de Nassau’s, die toegang verschafte naar het jachtterrein, met na afloop een hapje en drankje in het Speelhuis.

Rond 1700 werd ter verdediging de Linie tussen de vesting Breda en de Vuchtpolder aangelegd. Recente opgravingen leverden een militair kerkhof en valkuilen op.

Het behoorde tot het grondgebied van Teteringen, maar in 1927 volgde annexatie door Breda. Hierna werd De Belcrumhaven gegraven als verzamelplaats voor industrie, de veiling en het slachthuis. Woningen werden in de 30-er jaren gebouwd en zijn nu erg geliefd.

Het Liniekwartier volgde na de tweede wereldoorlog met eensgezinswoningen, lage flats en een winkelplein. Rond het jaar 2000 dreigde sloop, maar men ontdekte dat het Liniekwartier een mooi voorbeeld is van het naoorlogse bouwen.

De bewoners werden over slopen geraadpleegd en kozen voor behoud van de wijk en renovatie van hun woningen.

De wijken waren lang, door hun ligging boven het spoor, geïsoleerd maar bieden nu een “balkon” met uitzicht over het oude stadscentrum van Breda

Van prinselijk jachtterrein via handels- en industriecentrum naar woonwijk en broedplaats voor cultuur. In deze rondleiding komt de gevarieerde geschiedenis van Belcrum en stationsgebied tot leven.

 

Tijdens de rondleiding komt de geschiedenis tot leven en zie je met eigen ogen de nieuwste ontwikkelingen.

Wilt u individueel of als groep deze rondleiding meemaken?

Vraag dan een aparte rondleiding aan.

Wanneer:

Deze rondleiding is uitsluitend op aanvraag beschikbaar.

 

Vertrek:

Parkeerplaats bij Watertoren, Speelhuislaan 158, Breda.

 

Kosten: 

€ 5 p.p. (volwassenen)

€ 2,50 p.p. (kinderen t/m 12 jaar).

Betaling uitsluitend contant en liefst gepast.

 

Duur rondleiding: 

Ongeveer 1,5 uur.
 

En verder:

Deelname aan rondleidingen is voor eigen risico.