Rondleiding Van Baronielaan tot Zandberg

Deze rondleiding gaat over de Baronielaan, het Wilhelminapark, de Zandbergweg en de Zandberglaan. De gids vertelt je hoe dit gebied haar vorm heeft gekregen in het begin van de 20e eeuw.

Door de groeiende middenklasse was er eind 19e eeuw een gebrek aan woningen dat enkel kon worden weggenomen door buiten de singels van Breda te gaan bouwen.

Naar Parijs’ en Brussels voorbeeld werden er daarom twee boulevards gerealiseerd op het grondgebied van de toenmalige Gemeente Teteringen: De Boulevard Breda – Mastbosch (de huidige Baronielaan) en de Boulevard Zandberg. Men wilde grootstedelijke allure: ruime opzet, flaneren onder de bomen van stad naar bos en met goede bereikbaarheid met de tram.

Daarnaast werd er door de overheid op een moerassig stuk grond het Wilhelminapark aangelegd om daaromheen een aantrekkelijke woonwijk te ontwikkelen.

De gids toont je alle soorten woningen in dit gebied: van fraaie villa’s tot de experimentele sociale woningbouw in beton, een bijzonderheid voor de jaren ‘20. Ook vertelt hij je meer over de annexatiestrijd tussen Breda en Teteringen, de straatnamen-oorlog, het ego van Leonard A. Springer en Villa Prikkeldraad.

Wilt u individueel of als groep deze rondleiding meemaken?

Vraag dan een aparte rondleiding aan. 

Vertrek:

Hoek Parkstraat/Wilhelminapark.

 

Kosten: 

€ 5 p.p. (volwassenen)

€ 2,50 p.p. (kinderen t/m 12 jaar).

Betaling uitsluitend contant en liefst gepast.

 

Duur rondleiding: 

Ongeveer 1,5 uur.
 

En verder:

Deelname aan rondleidingen is voor eigen risico.