Rondleidingen Hofstad Breda

Nieuwe rondleiding(en): ‘Hofstad Breda – In de sporen van de Nassaus.

 

Het programma van de stadswandelingen is uitgebreid met twee rondleidingen, die in het teken staan van de nieuwe expositie van ‘de Nassaus van Breda’ in het vernieuwde Stedelijk Museum Breda. De korte rondleiding, is een stadswandeling die volgt langs plaatsen en monumenten die dateren uit de periode van de Nassaus. Bij de uitgebreide rondleiding neemt de gids je mee door de stad en bezoek je de expositie in het Stedelijk Museum Breda.

 

Van 1403 tot 1567 bewoonden de Nassaus het kasteel van Breda. Ze ontwikkelden Breda en omgeving op economisch, religieus en kunstzinnig gebied. In onder meer de Grote Kerk, de nieuwe verdediging van de vesting Breda en het versterkte woonpaleis (‘palazzo in fortezza’) zien we de vernieuwende architectuur van de Renaissance in Breda terug. Breda was koploper in de architectuur. Later leidde Willem van Oranje vanuit Breda de opstand tegen Spanje en gaf vorm aan gewetens- en godsdienstvrijheid.

Sinds 1828 doet het Nassau-paleis dienst als opleidingsinstituut en huisvesting van de Koninklijke Militaire Academie (KMA).

Het programma ‘Hofstad Breda- In de sporen van de Nassaus’ is mogelijk gemaakt dankzij de samenwerking van de Stadsgidsen van Gilde de Baronie, met Historische verzameling KMA, Stichting de Grote Kerk Breda, en Stedelijk Museum Breda.

Voor meer informatie over de korte en uitgebreide rondleiding, klik op onderstaande knop.