Stations- en Belcrumwandeling

(klik op een foto om te vergroten, met << of >> naar een andere foto navigeren, nogmaals klikken op de foto om terug te keren)

Het station van Breda kreeg in 2017 in ons land de titel “Het beste gebouw van het jaar”.
Tijdens de wandeling komen de specifieke kwaliteiten aan de orde die de jury tot dit oordeel bracht. Het hooggelegen parkeerdek biedt een schitterend uitzicht over de Belcrumwijk, de Spoorzone en de gerestaureerde Willemstraat, die toegang geeft tot de Bredase binnenstad.

De Speelhuislaan verwijst naar de toegangsweg tot het ‘Speelhuis’ dat ruim 400 jaar geleden door de Bredase Nassaus werd gebouwd in de Belcrumpolder, als lustslot van hun jachtterrein dat zich uitstrekte tot voorbij Wagenberg. In 1918 kocht de Gemeente Breda dit gebied om er een haven- en industriegebied aan te leggen. Na tegenvallende verkoopresultaten werd er een nieuw inrichtingsplan gemaakt met o.a. woningen in de nu nog erg geliefde dertigerjaren stijl. De wijk kreeg destijds een modern en planmatig stratenpatroon waarin ook ruimte was voor speelterreinen.

De recente herinrichting van het stationsgebied geeft een krachtige impuls aan bewoners en woonomgeving. Voormalige fabriekspanden bieden nu ruimte aan kunstzinnige en culturele activiteiten.

In de wandeling zijn ook de Belcrumhaven en de terreinen van de voormalige veiling, veemarkt en het slachthuis opgenomen.

De gevarieerde geschiedenis van de Belcrum passeert de revue. Eens een prinselijk jachtterrein, later een handels- en industriecentrum. Nu een woonwijk en broedplaats voor cultuur en tevens vertrekpunt voor (inter)nationale treinreizigers.

 

 

Deelname: 1) Open rondleiding*
2) Rondleiding op aanvraag (zie hieronder bij ‘Informatie en Aanvragen’)
Vertrekplaats: Parkeerplaats bij Watertoren, Speelhuislaan, Breda.
Tijdstip: 14.00 uur (bij rondleidingen op aanvraag zijn andere vertrektijden mogelijk)
Deelnameprijs: volwassenen € 5,00; kinderen € 2,50.
Duur: ± 1½ uur.

* voor datum en tijdstip van een open rondleiding zie ‘programma van de maand’ op deze website (stadsgidsen) en publicaties in de plaatselijke media.

Informatie en Aanvragen: Contact Stadsgidsen