Op de Haagdijk

Een bedrijvige straat

(klik op een foto om te vergroten, met << of >> naar een andere foto navigeren, nogmaals klikken op de foto om terug te keren)

De Haagdijk is de eeuwenoude verbindingsweg tussen Breda en Antwerpen/Bergen op Zoom v.v. Tot ±1530 lag de straat buiten de middeleeuwse stadsmuren en behoorde tot het grondgebied van Princenhage. Veel handelaren en ambachtslieden vestigden zich hier.

Er staan op de Haagdijk eeuwenoude trapgevels naast huizen uit recentere perioden. Dat maakt de straat zo afwisselend en interessant. Diverse poorten en bewoonde stegen kwamen er vroeger op uit. Veel sporen hiervan zijn nu nog terug te vinden. Naast winkels en pakhuizen zijn er ook nog gebouwen waarin ooit tapijten, zout en bier werden gefabriceerd.

Sinds enkele jaren wordt de Haagdijk opgesierd met uithangtekens die de oude huisnamen verbeelden.

Tijdens de wandeling, waarin heden en verleden van de Haagdijk de revue passeren, wordt als extra bijzonderheid een verborgen tuin met een oude kapel bezocht.

Loop mee over de bruisende Haagdijk met een stadsgids van Gilde De Baronie.

Deelname: 1) Open rondleiding, enkele keren per jaar *
2) Rondleiding op aanvraag (zie hieronder bij ‘Informatie en Aanvragen’)
Vertrekplaats: Hoek Markendaalseweg/Haagdijk
Tijdstip: 14.00 uur. (Bij rondleidingen op aanvraag zijn andere  vertrektijden en startplaatsen mogelijk)
Deelnameprijs: volwassenen € 5,00; kinderen € 2,50.
Duur: ± 1½ uur.

Informatie en Aanvragen: Contact Stadsgidsen

*voor datum en tijdstip van een open rondleiding zie ‘programma van de maand’ op deze website (stadsgidsen) en de plaatselijke media.