Stations- en Belcrumwandeling

Het station van Breda kreeg in 2017 de titel “Beste Gebouw van het Jaar” uitgereikt door de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus. Het is dan ook een bijzonder gebouw waar wonen, werken en reizen tot een eenheid zijn geïntegreerd.

Tijdens de bezichtiging krijgt u op het hooggelegen parkeerdek een schitterend uitzicht over de Belcrumwijk, de Spoorzone en de gerestaureerde Willemstraat, die toegang geeft tot de Bredase binnenstad. Daarna volgt een rondleiding door de veelzijdige Belcrum.

Deze wijk heeft een boeiende geschiedenis. De Speelhuislaan verwijst naar de toegangsweg tot het ‘Speelhuis’. Dit was een klein jachtslot dat ruim 400 jaar geleden gebouwd werd door de Bredase Nassaus. Het diende als lustslot met een jachtterrein dat zich uitstrekte tot voorbij het plaatsje Wagenberg.

In 1918 was het gebied door de gemeente voorbestemd om een haven- en industriegebied te worden, maar kreeg vervolgens een nieuwe inrichting met een modern en planmatig stratenpatroon en dertigerjaren woningen.

De recente herinrichting van het stationsgebied geeft een krachtige impuls aan bewoners en woonomgeving. Voormalige fabriekspanden bieden nu ruimte aan kunstzinnige en culturele activiteiten. In de wandeling zijn ook de Belcrumhaven en de terreinen van de voormalige veiling, veemarkt en het slachthuis opgenomen.

Van prinselijk jachtterrein via handels- en industriecentrum naar woonwijk en broedplaats voor cultuur. In deze rondleiding komt de gevarieerde geschiedenis van Belcrum en stationsgebied tot leven.

Meelopen?

 

Kijk voor aankomende rondleidingen in onze agenda.

Rondleiding meemaken als groep?

 

Vraag dan een aparte rondleiding aan. 

Vertrek:

Parkeerplaats bij Watertoren, Speelhuislaan, Breda.

 

Kosten: 

€ 5 p.p. (volwassenen)

€ 3,50 p.p. (kinderen t/m 12 jaar).

 

Duur rondleiding: 

Ongeveer 1,5 uur.

Geen evenementen gevonden!