Project Taal & Toekomst

Kansen van jonge nieuwkomers vergroten

In november 2018 gaat in Breda een nieuw project van start: Taal & Toekomst. In dit project begeleiden taalcoaches jonge nieuwkomers bij het verbeteren van:

  • hun taalvaardigheid,
  • hun presentatievaardigheden,
  • hun sollicitatievaardigheden,
  • het vergroten van hun netwerk.

Het doel is de kansen van de migrantenjongeren op de arbeidsmarkt te vergroten. Een pilot van de landelijke organisatie Het Begint met Taal liet goede resultaten zien. Daarom start dit project nu ook in Breda. Gilde De Baronie is een van de deelnemende organisaties.

Voor wie?

Voor dit project worden migrantenjongeren aan Taal & Toekomstcoaches gekoppeld. De jongeren die deelnemen zijn tussen de 16 en 25 jaar en hebben tenminste A2-niveau Nederlands. Ze zijn gemotiveerd om te werken aan hun taal en toekomst.

De Taal & Toekomstcoaches zijn vrijwilligers die speciaal geselecteerd en getraind worden en het leuk vinden om samen met een jongere aan zijn of haar doelen te werken.

Hoe gaat het in zijn werk?

De Taal & Toekomstcoaches worden geselecteerd door de deelnemende organisaties. Vervolgens krijgen zij een speciale training, waarin ze meer leren over coaching, het bepalen van leerdoelen en hoe ze de contactmomenten vorm kunnen geven.

De deelnemende jongeren worden na een intake aan een coach gekoppeld die het beste past bij hun wensen en doelen. Vervolgens hebben de taalkoppels gedurende 20 weken wekelijks een coachingsgesprek, waarin ze samen werken aan de leerdoelen van de deelnemer.

Daarnaast zijn er groepsbijeenkomsten waarin de jongeren meer leren over presenteren, solliciteren, netwerken en de Nederlandse arbeidscultuur.

Meer weten?

Taal & Toekomst is een samenwerking tussen Het Begint met Taal, Gemeente Breda, Nieuwe Veste, Humanitas en Gilde De Baronie. Het project is te volgen op Facebook.

Kijk voor meer informatie over de functie Taal & Toekomstcoach bij onze vacatures.

Aanmelden als deelnemer of als Taal & Toekomstcoach?

Wil je je aanmelden als taalcoach of als deelnemer? Neem contact op via: taalentoekomst@nieuweveste.nl