Taalcoach worden

Heeft u een goede beheersing van het Nederlands en wilt u zich graag inzetten voor mensen die de Nederlandse taal willen leren? Heeft u interesse in mensen met verschillende achtergronden? Bent u ongeveer anderhalf uur per week beschikbaar?

 

Dan is taalcoach worden iets voor u!

Taalmaatjesgilde

Het taalmaatjesgilde brengt Nederlanders en anderstaligen (die in Breda wonen) bij elkaar om de Nederlandse taal te leren spreken en de Nederlandse cultuur te delen. Een vrijwilliger, de taalcoach, wordt hiervoor gekoppeld aan een anderstalige, het taalmaatje. Wekelijks komen zij bij elkaar om op een persoonlijke en informele wijze Nederlands te spreken. Thuis in de huiskamer, tijdens een wandeling of bij een andere activiteit.

 

Op de eerste plaats gaat het om communicatie in het Nederlands. Over alle mogelijke onderwerpen wordt gesproken, vooral over wat op dat moment van belang is voor degene die Nederlands leert. In deze gesprekken hoort het taalmaatje ook over typisch Nederlandse gewoontes en onze traditie en cultuur. Het kan bijvoorbeeld gaan over de stad Breda en omgeving, over politiek, over feestdagen die we in Nederland kennen, maar ook over het actuele nieuws, hobby’s, familie etc.

 

Soms gaan taalmaatje en taalcoach samen op stap naar een museum, bibliotheek, gemeentehuis of buurthuis. Dit wordt in goed overleg onderling geregeld.

Aanpak

Heeft u interesse om taalcoach te worden? Dan volgt na aanmelding een kennismakingsgesprek met een van de taalcoördinatoren. In dit gesprek worden uw interesses geïnventariseerd door middel van een vragenlijst. Op basis hiervan zoeken de taalcoördinatoren naar een geschikte match tussen taalcoach en taalmaatje.

 

Bij het eerste contact (matchgesprek) tussen taalmaatje en taalcoach is altijd de coördinator aanwezig . Dit is om de kennismaking goed te laten verlopen. Ook worden afspraken gemaakt wanneer en waar men elkaar zal gaan ontmoeten voor het eerste echte gesprek.

 

Als taalcoach wordt u voor ongeveer 1 jaar gekoppeld aan een taalmaatje. Het taalmaatjesgilde ondersteunt u met bijeenkomsten en waar nodig met materiaal. Per kwartaal is er een terugkoppeling met een coördinator om te kijken of alles naar wens verloopt. Ook als er tussendoor vragen zijn kunt u beiden bij de taalcoördinatoren terecht. 

 

In het wekelijks contact bepalen het taalmaatje en de taalcoach samen waar ze over praten en waar dat plaatsvindt. Er is dus geen vast programma.

Wilt u zich aanmelden als taalcoach?

Of wilt u meer weten?

Bel op maandag tussen 14.00 en 16.00 uur naar 076-5615158 of

mei 2021
Geen evenementen gevonden!
Meer laden
Geen evenementen gevonden!
Scroll Up