Taalmaatje worden

Taalmaatjesgilde

Het Taalmaatjesgilde brengt Nederlanders en anderstaligen (die in Breda wonen) bij elkaar om de Nederlandse taal te leren spreken en de Nederlandse cultuur te delen. Een vrijwilliger, het taalmaatje, wordt hiervoor gekoppeld aan een anderstalige. Wekelijks komen zij bij elkaar om op een persoonlijke en informele wijze Nederlands te spreken. Thuis in de huiskamer, tijdens een wandeling of bij een andere activiteit.

Op de eerste plaats gaat het om communicatie in het Nederlands. Over alle mogelijke onderwerpen wordt gesproken, vooral over wat op dat moment van belang is voor degene die Nederlands leert. In deze gesprekken hoort de deelnemer ook over typisch Nederlandse gewoontes en onze traditie en cultuur. Het kan bijvoorbeeld gaan over de stad Breda en omgeving, over politiek, over feestdagen die we in Nederland kennen, maar ook over het actuele nieuws, hobby’s, familie etc.

Soms gaan taalmaatje en deelnemer samen op stap naar een museum, bibliotheek, gemeentehuis of buurthuis. Dit wordt in goed overleg onderling geregeld.

Aanpak

Heeft u interesse om taalmaatje te worden? Dan volgt na aanmelding een kennismakingsgesprek met een van de coördinatoren van het Taalmaatjesgilde. In dit gesprek worden uw interesses geïnventariseerd door middel van een vragenlijst. Op basis hiervan zoeken de coördinatoren naar een geschikte match tussen taalmaatje en deelnemer.

Bij het eerste contact (matchgesprek) tussen deelnemer en taalmaatje is altijd de coördinator aanwezig . Dit is om de kennismaking goed te laten verlopen. Ook worden afspraken gemaakt wanneer en waar men elkaar zal gaan ontmoeten voor het eerste echte gesprek.

In het wekelijks contact bepalen het taalmaatje en de deelnemer samen waar ze over praten en waar dat plaatsvindt. Er is dus geen vast programma.

Bij vragen kunnen deelnemer en het taalmaatje altijd terecht bij een van de coördinatoren van het Taalmaatjesgilde.

Taalmaatje worden?

  • Heeft u een goede beheersing van het Nederlands en wilt u zich graag inzetten voor mensen die de Nederlandse taal willen leren?
  • Heeft u interesse in mensen met verschillende achtergronden?
  • Bent u ongeveer anderhalf uur per week beschikbaar?

Gilde De Baronie is op zoek naar vrijwilligers die wekelijks één op één met een anderstalige in gesprek willen gaan.  Wij zoeken daarvoor enthousiaste en geduldige

taalmaatjes

Als taalmaatje wordt u voor ongeveer 1 jaar gekoppeld aan een anderstalige. Het Taalmaatjesgilde bestaat uit tientallen taalmaatjes en coördinatoren die zich inzetten voor het vergroten van de taalvaardigheid. Het Gilde ondersteunt u met bijeenkomsten en waar nodig met materiaal. Per kwartaal is er een terugkoppeling met een coördinator om te kijken of alles naar wens verloopt voor deelnemer en taalmaatje.

Wilt u zich aanmelden als taalmaatje of wilt u meer weten?


Het spreekuur en de intakegesprekken van de taalmaatjes beginnen weer op maandag 7 september tussen 14.00 en 16.00.

Vanwege het coronavirus houden we ons aan de volgende maatregelen:

  • U kunt telefonisch of per mail een afspraak maken.
  • Wij spreken vaste tijden af.
  • Wij noteren uw naam, adres en telefoonnummer.
  • Wij vragen of u of uw eventuele huisgenoten Coronaklachten hebben.
  • We houden 1,5 meter afstand. Ook geven we geen hand.
  • We bieden geen thee, koffie of water aan.
  • Voor en na het gesprek ontsmetten wij tafels, bureaus en deurkrukken.