Lezing de Vrede van Breda 1667

In samenwerking met de Historische Verzameling KMA presenteren wij, de stadsgidsen van Gilde de Baronie een zoektocht naar de sporen van de Vrede van Breda (1667), waarmee 350 jaar geleden de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog werd beëindigd. 

Tijdens de onderhandelingen was Breda even het centrum van de wereld. 

 De ondertekening van de vredesovereenkomst vond plaats in de ridderzaal van het Kasteel, op het terrein van de huidige Koninklijke Militaire Academie (KMA), onderdeel van de Nederlandse Defensie Academie. 

Eerst krijgt u d.m.v. een korte beeldpresentatie informatie over de politieke situatie rond 1667.

Dan volgt een virtuele route langs de verschillende panden waarin 350 jaar geleden de onderhandelingsdelegaties waren ondergebracht.

 Deze virtuele wandeling wordt afgesloten in de Ridderzaal van het Kasteel, waar in 1667 de ondertekening van het slotdocument plaatsvond.

U komt te weten:  – waarover oorlog werd gevoerd  – welke landen erbij betrokken waren  – wat de belangen waren van de verschillende partijen  – waarom de onderhandelingen in Breda plaatsvonden  – waar de ambassadeurs en hun gevolg gehuisvest werden   – wat het betekende voor de stad en zijn inwoners  – hoe de onderhandelingen verliepen   – wat het resultaat was van de vredesbesprekingen.

   

Deelname:

 

alleen op aanvraag (zie hieronder bij ‘Informatie en Aanvragen’)

Plaats:

variabel, in overleg

Tijdstip:

nader overeen te komen

Kosten:

afhankelijk van de aanvraag, plaats van presentatie en aanwezige voorzieningen

Duur:

± 1½ uur.

Informatie en Aanvragen: Contact Stadsgidsen